加入城迷发热网

QQ登录

只需一步,快速开始

谁知道《天涯凝望》剧场版的旁白词

极度哀艳的夜 发表于 2003-10-26 17:50:17 | 显示全部楼层 |阅读模式
我想知道啊,但是是用粤语讲的,我听不大懂啊!
麻烦有知道的告诉我啊,或者广东的歌迷听出来告诉我也行,我想知道,谢谢了!
likesun10 发表于 2003-10-26 22:04:16 | 显示全部楼层

我有那首歌

你想要粤语版的歌词吗还是普通话版的?
 楼主| 极度哀艳的夜 发表于 2003-10-29 22:13:52 | 显示全部楼层
偶不是要歌词啊,我是要剧场版的旁白。
likesun10 发表于 2003-10-29 22:17:14 | 显示全部楼层

hao

我帮你看看!
likesun10 发表于 2003-10-30 01:00:14 | 显示全部楼层

《天涯凝望》旁白(粤语版)

郭富城: 一直以来,系我咯生命入边,都无咩好大咯难题。除左细个果时候,屋企穷点之外,其他咯际遇都称得上系得心应手,特别系我读到医科,做到医生,又识到阿枫咯时候,令到我咯事业同埋爱情都好似好完美甘,讲真,我真系觉得上天对我不薄咯。但系正当我想为生命喝彩咯时候,命运就开始改写啦。
   袁洁莹: 识左阿辉几年啦,我地一直都相处得好好,因为我地有共同咯兴趣同埋共同咯目标,甚至乎我地都认定左大家,就好似彼此生命要稳咯人。我好中意阿辉,因为企令到我觉得,有存在咯意义。平时好中意阿辉同我讲,阿枫啊,我挂住你啊。正当我回味紧呢一情感咯时候,阿辉竟然同我讲:阿枫,好对唔住
   黎姿:令到阿辉同阿枫讲对唔住咯人系我,就系我呢咯无心但介入左咯第三者,真系好对唔住。我由细到大都系生活系一片死沉沉里边,我对于快乐了解得好少,我一直都系甘念咯,自己唔开心唔紧要啊,但千其唔好令到人地唔开心,但点知,我偏偏就饰演左呢咯角色。但我真系好更加中意阿辉咯,因为自从其出现系我生命入边之后,我感受到一份无法解释的温暖同安全感。估唔到,上天被左一份温暖,又似乎要挪翻
    郭富城:突然间要我面对情感咯抉择,我真系好乱。对于阿枫,我有份好深厚的感情,但对于阿妹,我又有一种风雨同路咯共鸣。哈,点解,两面都值得我珍惜咯感情都同一时间出现。
   袁洁莹:可能呢点就叫错爱。我好爱阿辉,我唔希望其有咩压力,如果其咯离开系稳到更加幸福咯话,我又点会阻止其。
   郭富城:枫,对唔住
   黎姿;其实念深一层,我唔应该令阿辉甘进退两难咯,况且我都唔知自己可以支撑系呢咯世界几耐。我担心,我每日只能对呢段感情天长地久,我系唔应该淡出先岩。
   郭富城:我地三个咯感情,我知道系好难两全其美,我除左感到好无奈之外,我都唔知讲点咩好。其实天大地大,究竟有边个知道我内心咯挣扎。今日我一个人孤身上路,但系系夜阑人静咯时候,我思海里头都会浮现出其地咯声音,同其地咯笑容。
no.1 发表于 2003-10-30 13:06:25 | 显示全部楼层
虽然是中文  但是还有点难懂
 楼主| 极度哀艳的夜 发表于 2003-11-8 18:21:04 | 显示全部楼层

Re: 《天涯凝望》旁白(粤语版)

最初由 likesun10 发布
[B]郭富城: 一直以来,系我咯生命入边,都无咩好大咯难题。除左细个果时候,屋企穷点之外,其他咯际遇都称得上系得心应手,特别系我读到医科,做到医生,又识到阿枫咯时候,令到我咯事业同埋爱情都好似好完美甘,讲真,我真系觉得上天对我不薄咯。但系正当我想为生命喝彩咯时候,命运就开始改写啦。
   袁洁莹: 识左阿辉几年啦,我地一直都相处得好好,因为我地有共同咯兴趣同埋共同咯目标,甚至乎我地都认定左大家,就好似彼此生命要稳咯人。我好中意阿辉,因为企令到我觉得,有存在咯意义。平时好中意阿辉同我讲,阿枫啊,我挂住你啊。正当我回味紧呢一情感咯时候,阿辉竟然同我讲:阿枫,好对唔住
   黎姿:令到阿辉同阿枫讲对唔住咯人系我,就系我呢咯无心但介入左咯第三者,真系好对唔住。我由细到大都系生活系一片死沉沉里边,我对于快乐了解得好少,我一直都系甘念咯,自己唔开心唔紧要啊,但千其唔好令到人地唔开心,但点知,我偏偏就饰演左呢咯角色。但我真系好更加中意阿辉咯,因为自从其出现系我生命入边之后,我感受到一份无法解释的温暖同安全感。估唔到,上天被左一份温暖,又似乎要挪翻
    郭富城:突然间要我面对情感咯抉择,我真系好乱。对于阿枫,我有份好深厚的感情,但对于阿妹,我又有一种风雨同路咯共鸣。哈,点解,两面都值得我珍惜咯感情都同一时间出现。
   袁洁莹:可能呢点就叫错爱。我好爱阿辉,我唔希望其有咩压力,如果其咯离开系稳到更加幸福咯话,我又点会阻止其。
   郭富城:枫,对唔住
   黎姿;其实念深一层,我唔应该令阿辉甘进退两难咯,况且我都唔知自己可以支撑系呢咯世界几耐。我担心,我每日只能对呢段感情天长地久,我系唔应该淡出先岩。
   郭富城:我地三个咯感情,我知道系好难两全其美,我除左感到好无奈之外,我都唔知讲点咩好。其实天大地大,究竟有边个知道我内心咯挣扎。今日我一个人孤身上路,但系系夜阑人静咯时候,我思海里头都会浮现出其地咯声音,同其地咯笑容。 [/B]

真的好谢谢 likesun10 !你好棒!!
likesun10 发表于 2003-11-8 19:44:45 | 显示全部楼层
很高兴能帮到你,多联系!likesun10@hotmail.com
蓝牙 发表于 2003-12-4 01:08:56 | 显示全部楼层
看不懂啥意思啊~~~~